Wednesday, November 21, 2007

4 dager i fjellet

Vi er nå vel fremme i Kamerun. Vi har kommet oss igjennom overivrige "hjelpere"på flyplassen i Douala selv om det kostet oss i overkant mye penger for å få bærehjelp til sekkene 10 meter, 30 grader ved sjøen i den botaniske hagen i Limbe hvor malariamyggenikke er dirkete uvanlig samt overnattinger sammen med kakkelakker, sirisser, maur og andreinsekter man normalt tilkaller Cytox for å bekjempe er tilstanden bra.

De fire siste dagene har vi overnattetet hos den biologiske guiden vår, Peter, litt oppe i fjellene (se bilde). Etter at vi hadde fått velsignelse, overrakt en flaske med Kamerunsk-wiskey og betalt noen sentral afrikanske franc til høvdingen i landsbyen kunne vi entre regnskogen. I tre dager har vi altsa vært ute i regnskogen for å lete barkebiller fra tidlig morgen til det mørkner i sekstiden på kvelden. Det er igrunnen bare en ting på å si, for et fantastisk land. Her er sommefugler med fargekombinasjoer man ikke trodde eksisterte, fugler som har like fine farger og trær som har fruktene vi normalt finner i disken på coop.


Når det gjelder fugler har vi fått med oss mye spennende. Et av høydepunktene er uten tvil Cassin's Flycatcher, en fluesnapper som lever på fossekallvis langs elver og hekker underbroer og i fjellskrenter. Var har faktisk også klart å finne et reir av arten som er i eggleggingen. Eggene legges med flere dagers mellomrom noe som kanskje et et fenomen i tropene. Et annet høydepunkt var å se den duelignende Yellow-billed Turaco i regnskogen, en grønn duelignende fuglsom lever sitt liv oppe i trekronene. Av andre arter har vi daglige Bronze Mannikin, Black-headedweaver, Back-necked weaver Common Bulbul og forskjellige sunbirds som det ikke er så lett åbestemme. Bildet viser en Svartglente som er vaar daglige frokost underholdning. Det holder seg en 20-25 stykker rett utenfor resturanten vi spiser.


Vårt egentlige oppdrag her nede er å samle barkebiller og det går over all forventning. Vi har funnet mange arter og barkebille Bjarte sier at han ikke har opplevd maken til diversitet. Billene er samlet fra flere forskjellige tre, blandt annet Cola treet som harfrukten som opprinnelig var utgangsopunktet for Coca Cola. Vi har og samlet fra Citrus og Ficus som igrunnen har selvforklarende navn for hvilke frukter man finner under dei.


Vi ser ogsa masse andre insekter, slik som denne sommerfuglen paa bildet. Antall og variasjon paa sommerfugler er kanskje det som imponerer mest. Vi har ogsa sett mye stalked-eye flyes, den fluen der seksuell seleksjon hos hannene har tatt litt av. Ja, det er faktisk oyene som er ytterst paa stilkene fremme pa dyret.








Naa sitter vi paa en internet kafe i Limbe sentrum og her har dei faktisk lagt over til Vista. Det virker fint, bortsett fra at Internet explorer krasjer litt ofte, men det opplever vi jo ogsa ved UiB. Ingen firefox gitt, og det ikke heller mulighet for installering. Naa skal vi ut aa sample flere barkebiller sa det er alt for naa.

1 comment:

Morten-Christian said...

Spennende lesing, Arild. Håper alt står bra til, og bare kjør på med oppdateringer når du kan :)

Gleder meg til å se bilder når du er tilbake!